Selamat datang ke blog belajar bahasa inggeris!

Blog ini direka khusus untuk pembaca yang menghadapi masalah atau ingin meningkatkan penguasaan dalam bahasa inggeris.blog ini sudah menyediakan panduan & tips belajar bahasa inggeris yang percuma, mudah, ringkas dan interaktif. Dalam blog ini, anda akan dipaparkan dengan artikel,gambar mahupun video panduan menguasai bahasa inggeris.ianya bertujuan bagi memudahkan pembaca untuk mengikuti tip dan langkah belajar bahasa inggeris dengan betul.Untuk makluman anda petua serta tip belajar bahasa inggeris dalam blog ini akan sentiasa dikemaskini dengan panduan terbaru untuk kemudahan anda.

Selamat mempelajari bahasa inggeris!

perkara asas dalam bahasa inggeris

belajar bahasa inggeris

dalam proses pembelajaran bahasa inggeris terdapat beberapa perkara yang perlu anda tahu dan kuasai.jika anda tidak tahu perkara asas ini pembelajaran anda akan menjadi sia-sia kerana anda tidak tahu dari mana anda perlu bermula.mari kita lihat satu persatu perkara-perkara asas tersebut

1.vocabullary
vocabullary atau dalam bahasa malaysia disebut pebendaharaan kata iaitu perkataan-perkataan yang wujud dalam bahasa inggeris.perkara awal yang perlu anda titik beratkan ialah vocabullary.yelah bagaimana anda nak mahir bahasa inggeris jika anda tidak tahu perkataan-perkataan dalam inggeris.jadi kuasai sedikit demi sedikit vocabullary ini. 

2.grammar
bab ini yang paling orang tak suka.sebabnya susah nak ingat.formula yang diperlukan untuk mengigat peraturan tatabahasa adakalanya boleh menyimpulkan sel-sel dalam otak kita.majoriti ramai yang berkata begitu.namun hakikatnya jika anda berfikir mudah untuk kuasai grammar ianya pasti menjadi mudah,percayalah.belajar perlahan-lahan(sikit-sikit lama-lama jadi bukit)

3.pronounsation
bunyi atau perkataan yang anda perlu sebut mestilah betul.secara asasnya ianya terbahagi kepada 2 iaitu slank american atau slank british.disebabkan dulu kita dijajah oleh british maka kita mengikut slank british dalam mentebut sebarang perkataan dalam bahasa inggeris.memang susah untuk mendapatkan pronounsation yang sebenar tapi apa yang penting apa yang anda ingin sampaikan difahami oleh penerima.


terdapat beberapa komponen penting yang perlu anda kuasai untuk mahir dalam bahasa inggeris antaranya ialah speaking,writing,reading dan listening..

a)speaking
speaking ialah komponen penting untuk kita mahir dalam proses bercakap dalam bahasa inggeris.speaking perlu dilakukan sekerap mungkin bagi membiasakan lidah anda dengan perkataan-perkataan dalam bahasa inggeris.

b)writing
merupakan skill yang wajib anda kuasai untuk mahir dalam penulisan.dalam melahirkan idea dan di terjemahkan dalam bentuk penulisan anda perlu selalu membuat latihan penulisan dan karangan dalam bahasa inggeris.

c)reading
reading atau membaca adalah salah satu point penting dalam menguasai bahasa inggeris.tidak kira apa jenis,bentuk dan genre bahan bacaan yang anda baca asalkan dalam bahasa inggeris.biasakan membaca walaupun hanya sepotong ayat.

d)listening
kuasai komponen listening dalam proses anda memahami apa yang orang lain katakan dalam bahasa inggeris.ianya merupakan kembar kepada speaking kerana apabila anda ingin membuat perbualan anda juga perlu mendengar apa yang orang lain katakan.

diharap selepas anda membaca artikel diatas pemahaman anda terhadap bahasa inggeris semakin bertambah.

rahsia terBESAR kat malaysia dah terBONGKAR!


3 comments:

  1. Sistem ini sangat bagus, tetapi bagi saya ini tidak berkesan kerna saya sangat lemah dan sekarang saya boleh bertutur dalam bahasa Inggeris setelah belajar selama 3 bulan di SOLS 24/7.changemaker

    ReplyDelete
  2. perbendaharaan kata tu apa ye? cntohnye camne? sy hanya boleh menulis dan kuasai perkataan2 inggeris..tetapi sy selalu di tegur kerana grammar..dorang mengatakan sy standard primary 1 punya speaking..bukan speaking tp writing..sy agak malu jugak..sy teramat nk kuasi bahasa inggeris supaya sy x di tegur sedemikian..

    ReplyDelete